Sem Lie Hølmebakk gikk ut fra PMF nå i mai. En av hans drømmer er å ha egen restaurant, så da var det naturlig for ham å velge linja MatLyst. Bloggen har tatt en prat med ham om hvordan det var.
Hvorfor valgte du å gå på PMF?
-Jeg ble anbefalt det av min musikklærer på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Hun kjente til skolen fordi flere fra Nissen har gått her tidligere, og hun var veldig ivrig på at jeg burde søke her. Jeg hadde jo hørt om skoleslaget fra venner som har gått på folkehøgskole, men jeg skjønte ikke helt konseptet før hun fortalte meg hvordan det fungerer med at man bor her sammen, lærer gjennom praktisk arbeid og ikke har karakterer eller eksamen.
Hva har du lært om deg selv av å gå her?
-Jeg har blitt mer selvstendig, med ting som å rydde rommet og vaske klær og sånne ting, og jeg har fått mye mer tro på meg selv. Jeg har sett at jeg får til ting som jeg kanskje ikke trodde jeg skulle få til i utgangspunktet.
Hvilket faglig utbytte har du fått på linja?
-Jeg har blitt bevisst på å bruke råvarer og lage maten fra bunnen av uten å bruke halvfabrikata fra poser. Vi har også lært hvordan rester kan brukes om igjen og bli til gode retter, slik at vi slipper å kaste mat. De ansatte på linja er veldig opptatt av gode råvarer og å unngå matsvinn. Så har det vært artig å lære å lage både trønderske spesialiteter og mat fra mange forskjellige land. Jeg har også blitt bedre til å takle stress. På tirsdager og onsdager har vi gjerne brukt hele dagen på skolekjøkkenet for å lage en middag med flere retter, som vi spiser sammen til slutt. Da kan det gå litt hett for seg med alt som skal ordnes og bli ferdig i tide. Men jeg har øvd på å beholde roen og være tålmodig med meg selv og andre. På den måten har jeg også lært mye om å samarbeide på en bra måte.
Hva er den største forskjellen på PMF og andre skoler du har gått på?
-Det er mye mer sosialt, ettersom alle bor sammen på skolen. Det er alltid noen å finne på noe med. Vi drar også på mange flere turer, både korte og lengre. Et av årets høydepunkter var den felles skoleturen hvor vi kjørte i to busser helt ned til Berlin. Selv om reisen var lang var det god stemning hele veien. Linjeturen til Piemonte hvor vi lærte mye om italiensk mat var også et høydepunkt for meg. En annen forskjell er gruppestørrelsene. På linja mi var vi 9 stykker i år, og da får jo hver elev mer tid med lærerne. Her er det heller ikke sånn at vi sitter mye på en stol og hører på en lærer, vi gjør mye variert og lærer gjennom praktisk arbeid. Vi høster fra naturen, besøker produsenter og bedrifter, tilbereder råvarer og lager mat. Skolens ansatte har mye kompetanse og er bare helt top notch, her blir vi tatt godt hånd om.
Vil du anbefale andre å gå et år på PMF?
-Absolutt. Du lærer mye om å bli selvstendig, det er masse ting å finne på, mange å henge med, og du får faglig kunnskap og opplevelser du aldri kommer til å glemme.