Denne dagen ble også tilbragt på PFK, nå hadde elevene blitt litt varme i trøya i forhold til stell av hester, så de som ville ha litt flere utfordringer fikk være med å stelle de hestene som har mer alvorlige skader. Det kommer inn hester med alt fra alvorlige sårskader til beinbrudd, flåttbårne sykdommer, forfangenhet og en hel del som kommer av alvorlig underernæring. Noen av hestene som kommer inn er dessverre i så dårlig forfatning at det beste for dem er å få slippe, og da bistår også PFK med å få avlivet dem på humant vis.
De som jobber på PFK har noe begrensede ressurser, da det ikke er alt man får tak i nede i Egypt. Vi som bor i Vesten er vant til å få kjøpt det meste vi trenger bare ved hjelp av noen telefonsamtaler, mens her nede kan det å få tak i noe så enkelt som fluespray være en utfordring. De som jobber her er utrolig dyktige, og er flinke til å ta i bruk de ressursene de har på best mulig måte. Elevene våre fikk være med å stelle store sårskader, og denne dagen hadde vi også besøk av en lokal veterinær som samarbeider med PFK. Dr Sameh driver Sakkara Equine Clinic som ligger bare noen kilometer fra stallen, de kontakter ham når det er skader eller sykdommer som trenger veterinærtilsyn, eller om de har behov for undersøkelser som røntgen, ultralyd eller blodprøver.
På dag 3 var det to føll med halthet som skulle utredes, det var mistanke om brudd, og Dr Sameh kom med røntgenapparat. Noen av elevene ble utstyrt med blyforklær og fikk være med å ta bilder, etterpå så vi sammen på bildene og Dr Sameh forklarte hva vi så. Begge føllene hadde bruddskader, men veterinæren mente dette var noe som kunne gro på så små og unge hester, og han vurderte operasjon på den ene. Det var interessant og spennende å få være med på utredningen, og elevene engasjerte seg dypt i begge pasientene.
Etter veterinærbesøket var det tid for lunsj, og maten er noe vi må utheve. Kokken vår var utrolig dyktig, og tryllet fram de deiligste retter både til frokost, lunsj og middag! Egyptisk mat er kanskje ikke så kjent i Norge, men det er et utrolig allsidig kjøkken med veldig mye smak. Maten er ikke spesielt sterk, men de bruker mye urter og krydder som gir et rikt smaksbilde. Noen av elevene våre synes kanskje at fremmed mat kan være litt skummelt, men denne uka har alle gått gode og mette fra bordet hver eneste dag.
En typisk egyptisk frokost består gjerne av brød, som for egyptere er en slags lefse av grovt brød. Denne spiser de med for eksempel bønnestuing, ost, falafel, honning eller syltetøy. Til lunsj og middag er det ulike varmretter, og de spiser ofte vegetarisk mat. Mange av de beste måltidene vi fikk der var vegetariske, som mæshi, som er kålblader rullet rundt et fyll av ris, grønnsaker og krydder kokt i en deilig smaksrik saus. Matopplevelsen på hele turen var 10/10, og vi anbefaler det egyptiske kjøkken på det varmeste!
På ettermiddagen fikk de som ville være med på en ridetur i ørkenen sammen med noen av de ansatte på PFK. Å få ri inn i solnedgangen i ørkenen er noe mange som driver med hest drømmer om, og nå fikk vi prøve det! Å ri blant sanddynene er en helt magisk opplevelse, som tatt ut fra et arabisk eventyr. Når vi i tillegg sitter på hester fra PFK som vi vet har vært igjennom en lang rehabiliteringsprosess med usikre framtidsutsikter, som nå er friske og spreke og er et levende bevis på at jobben PFK gjør funker, da er lykken komplett! Det var mange store smil på jentene da de kom tilbake fra turen, og flere beskrev det som en av de beste opplevelsene i livet.
(Denne teksten er fra da Hesteliv hadde sin linjetur til Kairo i begynnelsen av mars 2023.)