God hestevelferd
På linja Hesteliv er elevene innom mange ulike tema i løpet av året, men ett tema går igjen som en rød tråd hele året, og det er god hestevelferd. Vi er opptatt av at hestene våre skal ha det så bra som mulig, at de skal få leve et lykkelig, godt og naturlig liv med mulighet til å være nettopp det de er; hester. Vi tenker også at en lykkelig hest gir en lykkelig rytter, og at det å gi hestene våre et godt og meningsfylt liv vil gjøre at elevene våre får flere gode opplevelser sammen med dem. Det å få oppleve samarbeid og samhandling med et dyr på over 500 kilo, med egen vilje, gir en helt spesiell følelse av både mestring og glede. Og for at hestene skal ha lyst til å være sammen med oss og synes det er kjekt, så må de først ha det bra med seg selv.
Så hva trenger egentlig en hest?
For å svare på det må vi se på hva slags dyr hesten er, og hvordan de lever når de ikke er påvirket av mennesker.
Hester er flokkdyr, og ville hester lever som regel i grupper eller flokker på mellom tre og 25 dyr. De er stadig i bevegelse, både for å finne mat og vann, og for å unngå rovdyr. Studier viser at ville hester flytter seg i gjennomsnitt nesten 20 km per døgn, og at de bruker opptil 20 timer i døgnet på å finne og spise mat.
Det som er tradisjonell oppstalling av hest både i Norge og store deler av resten av verden er å ha dem en og en i hver sin boks i stallen, noen timer daglig utetid i en inngjerding enten alene eller med andre hester, og fôring to til fem ganger daglig. For hester som er sosiale dyr kan dette være utfordrende, selv om det kanskje er praktisk for oss mennesker. Så hvordan løser man dette på en bedre måte for hestenes del?
Utegang
Vi valgte for en del år tilbake å legge om drifta vår til en utegang. Dette er en løsning der hestene går ute på et større område døgnet rundt, med mulighet til å gå inn på tørt underlag under tak når den selv ønsker det. Utegangen vår er bygd etter et prinsipp som kalles “paddock paradise”. Det betyr at vi ikke har ett stort åpent område, men at utegangen er lagt opp som et lite veinett med gjerder som gjør at hestene må bevege seg mer rundt for å finne de ressursene de vil ha. Vi har fôr, vann og ly plassert på ulike steder i løypa, slik at hestene må gå mest mulig i løpet av døgnet.
Alle hestene våre går i flokk, og blir godt vant med å gjøre ting sammen, gå tett oppi hverandre og løser konflikter uten krangling. Dette er også en stor fordel med tanke på sikkerhet når elevene skal ri eller gjøre andre ting med hestene, da det ofte kan oppstå ulykker eller skader når to hester som ikke kjenner hverandre plutselig havner i en situasjon der de er for nærme og ikke finner en utvei.
Vi fôrer hestene våre i fôrhus som begrenser tilgangen på høy noe, slik at fôret varer lenger og hestene får lengre spisetid. I tillegg gir vi halm og trær med kvister og bark i vinterhalvåret så de har noe å tygge på.
Det er mange helseplager hos hest relatert til å gå i vått og gjørmete underlag, så hele utegangen vår er godt drenert og gruset opp for å sikre et tørt og stabilt underlag året rundt. Dette gjør også at utegangen vår er godt tilrettelagt for å la hestene gå uten sko, så alle hestene på stallen går barfot vinter som sommer. Å la hesten gå barfot har flere fordeler for hesten, så lenge forholdene rundt er tilrettelagt for dette. Det gir økt blodsirkulasjon, øker hestens følsomhet overfor underlaget den går på, og gir mulighet til hyppigere oppfølging av hestens høver.
Det følger selvfølgelig også med noen utfordringer med å ha hestene barfot, spesielt vinterstid på glatt føre. Dette løser vi ved å strø utegangsarealet med grus, og å bruke brodda boots på hestene ved ridning og kjøring der det er glatt.
Alt i alt er både vi og hestene våre godt fornøyde med utegangsordningen vår, men det er et konsept i stadig utvikling og endring. Vi jobber stadig med å forbedre de løsningene vi har gjennom å holde oss oppdatert på forskning. Vi bruker også utegangen daglig i undervisning slik at elevene også får en forståelse for hvordan den fungerer og kan komme med forslag til utbedringer. Et par ganger i året har elever og oppstallører dugnad, der vi sammen gjennomfører ulike forbedringer og endringer i tillegg til vedlikehold. Det er en spennende og givende måte å holde hester på, og vi gleder oss til fortsettelsen!
Hvis du vil vite mer om Hestelivslinja eller skolen, er det bare å ta kontakt med oss.