Peder Morset Folkehøgskole – hvor i all verden ligger skolen? Det er tid for å sette Selbu og Selbustrand på kartet! Vil du bli med en tur?
Ok, la oss starte med Trøndelag. Skolen ligger i Trøndelag, og Trondheim er nærmeste storby – ca 50 minutter unna. Men kanskje kommer du med fly? Da må du hoppe av på Værnes, flyplassen som ligger i Stjørdal, litt nord for Trondheim. Derfra busser eller kjører du omtrent 25 minutter først mot Selbu, til du kommer til Tømra som er et lite tettsted. Herfra følger du skiltinga til Folkehøgskolen. De siste kilometerne kjører du langs vakre Selbusjøen, og plutselig ligger skolen der – med skolens stall og ridehall på nedsiden av veien, og selve skolebyggene og internatene på oversiden. Du kan glede deg til du ser den flotte utsikten! Den kan ta pusten fra deg.
Skolebygget er bygget som en slags trapp oppover bakken, med basseng og gymsal nederst og klasserom i 2. og 3. etasje, og matsal på øverste plan. I hvithuset ved siden av er det kontorer, og den gamle låven brukes som verksted og utstyrslager.
Oppover bakken, mellom de to bekkene som renner ned mot sjøen, ligger de 8 internatbyggene. De ble bygget i 2010 og er både praktiske, stilige og miljøvennlige. Hvert internat har 8-10 enerom, og alle rom har eget bad/toalett. Det er også en liten kjøkkenkrok, vaskerom og felles oppholdsrom der. Det er skikkelig luksus å ha eget rom hvor du kan trekke deg tilbake i fred og ro når du trenger det, og samtidig bare rusle ut i fellesstua hvis du blir selskapssyk.
Hvert internat, som vi kaller «Hus 1», «Hus 2» osv., er som et hjem for de 8-10 elevene som bor der. Hvert hus har 2 av de ansatte som «sine». På den måten blir internatene som en slag kjernefamilie – og en del av storfamilien «hele skolen».
Alle elever har en fast veileder gjennom hele året. Denne veilederen er oftest også tilknyttet huset eleven bor på, og de har derfor flere treffpunkt i løpet av uka. Veiledningen foregår i hovedsak på hus, men også på andre arenaer hvor det er naturlig. Veiledningen skal være meningsfylt for eleven og ta utgangspunkt i behov og funksjonsnivå. For å kartlegge hver enkelt elev sitt behov, er det viktig å skape gode stabile relasjoner. Vi setter elevens ønske og behov i sentrum.
Under veiledning på hus er temaene:
- samhandling og samarbeid
- vask av eget rom og fellesrom
- holde orden på, og vaske klær
- eget forhold til kosthold og helse
- personlig hygiene
- økonomi
- tilrettelegging i dagliglivet
- trivsel og aktivitet
- utfordringer i bruk av internett, sosiale medier, mobiltelefon
- prevensjon og samliv
Utover skoleåret blir det også fokus på livet etter folkehøgskolen. Vi veileder i forhold til planer om å søke jobb, utdanning, bolig og hjelpetiltak.