Sommerens siste elevintervju er med Oscar fra Østerrike. Han kom som volontør til skolen først i 2018, og fikk muligheten til å komme tilbake igjen denne våren. Det er ekstra spennende for oss å høre om hvordan livet ved skolen vår oppleves for en som ikke er vokst opp i den norske kulturen.
Aller først – hvem er du? Fortell oss litt om deg selv.
Jeg heter Oscar og kommer fra Østerrike. Jeg kom først til Peder Morset folkehøgskole skoleåret 2018/2019, som volontør sammen med fire andre fra Spania, Frankrike, Belgia og Tyskland. Vi ble alle overrasket over hvor godt skolesystemet og samfunnet fungerte, og vi følte oss raskt veldig komfortable.
Når du hører navnet «Peder Morset folkehøgskole» – hvilke tanker og følelser dukker opp hos deg da?
Når jeg tenker på Peder Morset folkehøgskole, tenker jeg på mange vakre minner, spennende opplevelser og hyggelige venner.
Peder Morset folkehøgskole er en litt annerledes folkehøgskole fordi vi er en skole for alle – uavhengig av funksjonsnivå. Hvordan opplevde du det? Hvordan ble skolehverdagen din her i et miljø basert på det vi kaller «omvendt integrering»?
Konseptet «omvendt integrering» finnes ikke i Østerrike, og derfor ble jeg i begynnelsen overrasket over hvor bra det fungerer. Fellesskapet her er veldig sterkt, og dere hjelper hverandre og er der for hverandre. Det synes jeg er veldig imponerende.
Det er spennende (og kanskje også litt skummelt) å begynne på folkehøgskole og spesielt det med å skulle bli kjent med så mange nye og vidt forskjellige mennesker. Hvordan var det å komme som ny elev hit?
Dette skoleåret begynte jeg først etter juleferien og jeg var naturlig nok spent fordi alle de andre elevene allerede kjente hverandre. Men jeg ble raskt akseptert og snart hadde jeg mange venner.
Et folkehøgskoleår er fullt av opplevelser, og mange av dem er knytta til linja og de du går på linje sammen med. Kan du dele noen gode minner fra linja?
Mine beste minner med elevene fra linjen min, er å lage filmer og flygende droner. Vi hadde det veldig gøy med å skrive manuskriptet og redigeringen var alltid spennende. Alle var i stand til å implementere sine egne ideer og gruppearbeidet fungerte bra.
Ved Peder Morset folkehøgskole bor elevene «på hus» – internat med 8-10 elever. Men – hva gjør dere på hus? Det er vel ikke bare soving? Del gjerne noen artige opplevelser fra huset med oss.
På internatet brukte vi ofte tid på å spille kort eller høre på musikk. Det var også fellesmøter der vi diskuterte aktuelle saker og selvfølgelig vasket vi huset sammen hver torsdag. Utfluktene med eget hus er alltid spennende, enten vi drar ut for å spise pizza sammen eller tar en tur inn til byen.
Vi har mange prosjekter gjennom skoleåret. Fortell oss om ett av dem som du likte spesielt godt.
For meg var Elevkveld veldig spennende, og særlig den huset mitt hadde ansvar for. Vi lagde morsomme videoer og kledde oss ut som Teletubbies. Kvelden var en stor suksess og alle lo mye. Med Drone og kamera syntes jeg musikkvideoprosjektet vårt var veldig spennende. Vi kunne bruke bassenget og mange andre lokalisasjoner og hadde også mye moro med å redigere videoen etterpå.
«Bli den du er» – det er skolens motto. Nå når folkehøgskoleåret er over og du ser tilbake på den du var når du møtte opp her første skoledag og den du er i dag; hvordan har året ved Peder Morset forandret deg som person?
Peder Morset folkehøgskole har forandret meg på mange områder. Selvfølgelig har jeg lært mye om filming og flygende droner på linjen min, men jeg har også lært mye om samhold og hvordan jeg fungerer i en stor gruppe. Skolen har ikke fokus på å lære ting utenat, men på hvordan du kan lære noe praktisk ved å prøve nye ting.
Du er nå blitt en av våre viktigste ambassadører. Du har vært elev her og har opplevd skolen og livet her i praksis. Når du møter noen som har lyst til å begynne på folkehøgskole og er nysgjerrige på hvordan det er å gå ved Peder Morset, hva har du lyst til å fortelle dem da?
Jeg kan bare anbefale alle å bli elev ved en folkehøgskole! Jeg tror også det kommer an på hva du forventer av skoleåret. Ønsker du for eksempel å få videre trening og drive med ekstremsport? Eller vil du treffe mange nye venner og jobbe mye i grupper? Jeg vil anbefale Peder Morset folkehøgskole til dem som kan tenke seg å være i et sosialt miljø og møte mange nye mennesker. Det viktigste her er å ha det gøy sammen og ha et uforglemmelig skoleår. Ingen er utestengt her, og du holder alltid sammen som en gruppe.
Helt til sist; hva er det beste ved å gå på folkehøgskole?
Jeg tror det beste med å gå på folkehøgskole er miljøet og atmosfæren. Alle elevene ønsker å tilbringe et eksepsjonelt år sammen og oppleve mye! Lærerne gjør det mulig og er der når du trenger hjelp.