Den spektakulære starten av Femundløpet 2020 ble i år rammet inn av et magisk vintervær. Gatene var fylt av totalt 12oo hunder. Når starten gikk, bød Røros på lett snødryss. De heldige elevene, som hadde valgt kursdager med tema hundekjøring, kunne ikke fått et mer romantisk møte med verdensarvbyen Røros. For en opplevelse!
Kursgjengen var ikke tilstede for å bare kose seg og se på løpet. Nei, vi var med som frivillig hjelpemannskap – og sammen med de øvrige 700 frivillige, fikk vi med oss den offisielle åpningen av Femundløpet i Røros kirke torsdag kveld. Musikalske innslag, historier og hilsener som ble frembragt av mennesker med stor respekt for hundekjøring som idrett, gjorde at vi etter hvert fikk en forståelse for hva som ventet oss. Dette er svære greier!
Lars Monsen havnet på kirkebenken bak oss, og det var stas. Spesielt for Sverre som to helger i forkant hadde møtt den sammen Lars i sjakkduell i NM. Til opplysning endte duellen med «remi», og det gikk rykter mellom benkene om at det i fremtiden ventes nye dueller.
Når vi gikk til sengs i kjelleren på idrettsbygget «Verket» den kvelden, var det flere av oss som undret oss på hva dette kunne bringe. Den eneste sikre var at vi, sammen med hundekjørerne, skulle få testet ut hvordan lite søvn påvirker kroppen….
Peder Morset folkehøgskole hadde i forkant knyttet kontakter med to driftige damer på sjekkpunktet på Drevsjø, Lise og Ingunn. Damene hadde sendt oss en oversikt over de vaktene vi var ansvarlig for å drifte. Her var det ikke mye rom for hvile gitt! Fredag ettermiddag fikk vi selskap av to videregående skoler, Våler og Skjetlein. Plutselig var ungdomsklubben på Drevsjø forandret til et «herberge». Her var det plass til alle, og madrasser ble fordelt før de første elevene skulle ut på nattevakt.
Vi var ansvarlige for å drifte parkering, cafe, sekretariat og ikke minst oppstillingsplassen der alle hundespannene skulle innom. Alle klassene i løpet er innom sjekkpunkt Drevsjø, og for et magisk syn å se hele området fylles med fornøyde hunder utover natten.
Mens noen arbeidet gjennom natten, fikk andre noen timer med søvn. Vennligheten mellom oss som deltok på turen var bare helt upåklagelig. Når den søvndrukne møter den uthvilte til felles «frokost» blir det fort litt komiske situasjoner i forbifarten, men alle hadde vi ett mål: å gjøre vårt sjekkpunkt til det beste.
Likeverd, Inkludering, Mangfold og Felleskap står som viktige ledetråder på Peder Morset folkehøgskole. For skolen er det viktig at disse verdiene ikke bare kommer frem under festtaler, men brukes som redskap i hverdagen. Femundløpet er en glimrende arena å teste ut nettopp dette. Vi fikk erfart at alle kan gjøre noe. Vi ble inkludert i dugnadsgjengen av Lise og Ingunn, fikk ta del i et utall oppgaver som vi bare måtte kaste oss ut i, og ikke minst oppleve et viktig samhold sammen med andre frivillige. Møtet med hundene og kjørerne på sjekkpunktet har skapt noen minner som blir med oss for resten av livet.
En opplevelse som denne preger oss på mange måter – både med minner for livet og opplevelse av mestring og samhold. Det viser også tilbakemeldingene fra elevene (se bildet).
Etter en innholdsrik og krevende løpshelg, dro vi tilbake til Peder Morset folkehøgskole og fikk tid til å pakke om utstyr og slappe av på mandag.
Tirsdag bega vi oss nemlig ut på nye eventyr. Denne gangen var det vi som skulle få prøve oss som hundekjørere, med hundene som tilhører Norway Husky Adventure. Eier av kennelen, Bodil Bakken, deltok på 450 km-klassen i Femundløpet. Hun var godt fornøyd med gjennomføringen av løpet, og det var interessant å få ta del i hennes erfaringer gjennom helgen.
Vi hadde to hele dager sammen hundene og Bodil. Sammen med henne fikk vi være med på alle de oppgaver som må gjøres på en kennel. Onsdag dro vi på en 10 km-dagstur. Det hadde kommet mye snø gjennom natten, og det ventet tunge føreforhold både på hundene og oss. Vi ble fordelt to og to på hver slede, med 6 hunder foran. Etter endt tur var vi alle enige om 10 km av de 450 km som Bodil hadde gjennomført under Femundløpet, holdt for oss denne dagen. Vi reiste hjem igjen fulle av ydmykhet i møte med den prestasjonen det er å delta i Femundløpet!