Liker du deg på kjøkkenet, og synes det er spennende å lære om mat og matproduksjon? På linja MatLyst får du mulighet til å utvikle dine kunnskaper og ferdigheter innen matlaging, enten du ser for deg et yrke innenfor matfaget, eller vil imponere som hobbykokk. Vi legger vekt på variasjon, mestring og fellesskap.
På vårt nye skolekjøkken får du prøve deg i flere spennende emner:
Sjølberging/Matauk
Kortreist mat/Lokal mat
Hverdagsmat/Festmat
Verdenskjøkken/Streetfood
Det italienske kjøkken
Vi starter høsten med tema matauk. Da skal vi høste, plukke og sanke fra åker og natur. Vi har vår egen kjøkkenhage hvor vi dyrker poteter, grønnsaker og urter. Maten tilbereder vi både ute på bål og på skolekjøkkenet. Vi har fokus på lokal og kortreist mat. Vi besøker lokale matprodusenter, og legger ut på en matsafari fra fjell til kyst i Trøndelag.
I november starter vi med juleforberedelsene på MatLyst. Da er det god stemning med produksjon av tradisjonell julemat og julebakst.
Når vi skal jobbe med streetfood og verdensmat, får du prøve deg på nye smaker og teknikker fra forskjellige verdenshjørner, og du får være med på å arrangere et heidundrende streetfoodparty for resten av skolen.
Når våren kommer, er det tid for å smake på det italienske kjøkken. Vi lager italiensk mat, og gleder oss til vårens høydepunkt – vår matreise til Piemonte i Italia. Denne turen legges i forbindelse med skolens fellestur.
Livet har flest hverdager, og hos oss vil du lære hvordan du kan lage god hverdagsmat til deg selv og andre. Vi vil ha fokus på smarte valg, både for helsa og lommeboka.
Som elev ved linja blir du godt kjent med disse fire:
Sissel er linjeleder på MatLyst. En matentusiast med sans for det italienske kjøkken. Hun er glad i å dyrke mat selv og liker seg godt i kjøkkenhagen. Sissel har mange års erfaring fra folkehøgskole, og er opptatt av at alle skal trives og oppleve mestring.
Lillian er kokk med bred erfaring fra restaurant- og hotellbransjen. Når hun ikke er på linja jobber hun på skolens hovedkjøkken. Lillian elsker å bake, og hun er kjent for å lage de herligste sauser.
Anne er opptatt av å formidle matkultur. Hun brenner for tradisjonsmat, og synes at det vi spiser skal være mest mulig kortreist. Sammen med Anne kan du lære deg safting og sylting, og du får helt sikkert prøve deg på takkebakst sammen med henne.
Toril er en erfaren og allsidig lærer som ofte er med oss på turer og ekskursjoner. Hun er en matglad dame som også er opptatt av at det vi spiser skal være bra for oss. Ellers liker hun seg ute, hvor mat på bålet er en viktig del av turen.
Hvis du vil vite enda litt mer om denne linja, kan du besøke hjemmesiden vår pedermorset.no og linjesiden MatLyst. Det er også stas om du vil følge Instagramkontoen vår – @pedermorsetfhs og @pedermorsetfhs_matlyst. Ta gjerne kontakt med oss hvis det er ting du lurer på, eller kom en tur på besøk til skolen og linja. Da får du både hilse på og se litt mer av hverdagen vår. Vi vil veldig gjerne ha deg som elev neste skoleår!