Vi som er ansatte ved Peder Morset folkehøgskole kan snakke varmt og høyt om hvor fint vi har det ved skolen, hvor stolte vi er av den og elevene som går her, og ikke minst hvor viktig vi mener det er for ungdom å ta et år på folkehøgskole. Og for all del – det er sant og vi mener det vi sier. Men, det blir noe annet når ordene kommer fra elever som har gått et år hos oss, og som har kjent folkehøgskolelivet på kroppen – 24 timer i døgnet. Det er de som vet hva et år på folkehøgskole virkelig betyr. Det tar vi på alvor. Hver onsdag i flere uker fremover deler vi elevintervjuer her i bloggen vår. Vi gleder oss til å presentere våre ferskeste ambassadører for dere.
Først ut er Karoline, som var elev ved linja Hesteliv i fjor, og som kommer tilbake som stipendiat på samme linje nå til høsten.
Aller først – hvem er du? Fortell oss litt om deg selv.
Jeg heter Karoline Lind Iversen, er 20 år og kommer fra Drøbak, som er en liten by rett sør for Oslo. Jeg har to eldre brødre, som jeg er til dels er mye sammen med. En mor og far som er utrolig støttende, en hund og to hester som heter Bonanza og Emile Van De Helle. Andre beskriver meg som en person som er selvstendig, ansvarsfull, pliktoppfyllende og hengiven. Jeg trives med rutiner, og liker å få nye utfordringer kastet i fanget. Men egentlig er jeg en god godtemoms som elsker hest! Jeg har allerede gått et år på Peder Morset folkehøgskole, og skal være stipendiat neste år, og gleder meg ekstremt mye!
Når du hører navnet «Peder Morset folkehøgskole» – hvilke tanker og følelser dukker opp hos deg da?
For meg er det mange gode minner og utrolig fine mennesker! Jeg har blitt godt kjent med både meg selv og andre, noe jeg har satt utrolig stor pris på i ettertid. Det er en ekstremt god følelse av inkludering og tilhørighet! Jeg trives så godt, så jeg kunne rett og slett blitt boende der!
Peder Morset folkehøgskole er en litt annerledes folkehøgskole fordi vi er en skole for alle – uavhengig av funksjonsnivå. Hvordan opplevde du det? Hvordan ble skolehverdagen din her i et miljø basert på det vi kaller «omvendt integrering»?
Når man er en utenforstående så kan man danne fordommer. Det handler om at det er det ukjente, noe man ikke har fått god nok kunnskap om. Omvendt integrering for meg har vært helt fantastisk! Jeg vet ikke hvor jeg skal starte engang. Skolen har vist meg så mye jeg ikke visste, og har også gjort meg til en så utrolig mye bedre person. Peder Morset folkehøgskole har vært som et fristed, et bevis for at alle er fantastiske individer – selv om vi er forskjellig. Men det er det som er det fine med det, at vi nettopp er forskjellig, for på en eller annet måte klarer vi individer å utfylle hverandre, hjelpe hverandre og stå opp for hverandre! Det er vakkert! Skolen og medelever har vist meg at her kan du være deg selv til det fulle. Og jeg må bare si at det er en ekstrem god følelse! Med ny lærdom følger det alltid med gode minner og utfordringer. Skolehverdagen i et miljø med omvendt integrering tror jeg flertallet av mennesker burde få oppleve! Etter min mening ble vi som en stor familie, der alle passet på, hjalp til og løftet opp hverandre! Et miljø som har bevist for meg at man skal være seg selv, uansett!
Det er spennende (og kanskje også litt skummelt) å begynne på folkehøgskole og spesielt det med å skulle bli kjent med så mange nye og vidt forskjellige mennesker. Hvordan var det å komme som ny elev hit?
Jeg tror vi alle kjente på noen sommerfugler i magen den aller første skoledagen. Det er pirrende, spennende og skummelt å komme til et helt nytt sted uten å ha kjennskap til noen. Å komme som ny elev var uvandt, en ny opplevelse – en ny reise i et nytt kapittel! Skolens ansatte tok oss veldig godt imot. Alle kom med de bredeste smilene og du kjente varmen fra enhver person som kom deg imøte. Jeg syns opplegget den aller første dagen (og de kommende dagene) var utrolig bra! Vi fikk hilse på både ledelse, lærere, kjøkkenansatte osv, samt at hele linjen samlet seg og ble litt kjent med hverandre. De neste dagene var de opptatt av at man skulle bli kjent både på hus, linje og med resten av skolen! En super god og spennende opplevelse.
Et folkehøgskoleår er fullt av opplevelser, og mange av dem er knytta til linja og de du går på linje sammen med. Kan du dele noen gode minner fra linja?
Hvor skal jeg starte. Skoleåret har vært spekket av opplevelser, minner og lærdom. Personlig syns jeg det er vanskelig å velge ut bare noen! Skal man si Bomba, eller husmøter, eller Vårvollen, eller Femundsløpet, eller klatring på Rypetoppen? Vi har hatt så sinnsykt mange nye opplevelser og utfordringer igjennom skoleåret. Jeg har fått ri en tur fra Selbu til Tydalen over 5 dager. Jeg var absolutt ikke begeistret for dette. Jeg kjefta og smelte, men (og et stort men) denne turen er en av de beste opplevelsene jeg har hatt. 5 dager sammenhengende på hesteryggen, med fantastiske mennesker, overnattinger ute i naturen, bålmat og ikke minst utallige gode samtaler. Når jeg tenker på dette i ettertid, er jeg utrolig glad for at jeg utfordret meg selv og fikk lov til å oppleve denne turen!
Favoritten blir nok likevel linjeturen til Kairo, hvor vi fikk være med å gjøre en forskjell for utrolig mange arbeidshester, esler, kameler, katter og hunder. Vi fikk et innsyn i en helt ukjent verden, som brakte fram mange følelser hos alle. Vi fikk rense sår, vi fikk kose med de blinde hestene, vi fikk være med på eselslipp og ikke minst ri i ørkenen. Men jeg tror det som gjorde det til den beste opplevelsen, må være alle menneskene som var med på turen. Samholdet og måten vi ble kjent med hverandre på en helt annen måte! Det er noe jeg setter veldig stor pris på, og ikke minst at jeg fikk oppleve og delta med så mange fine mennesker!
Ved Peder Morset folkehøgskole bor elevene «på hus» – internat med 8-10 elever. Men – hva gjør dere på hus? Det er vel ikke bare soving? Del gjerne noen artige opplevelser fra huset med oss.
Huset blir som et fristed med vår egen lille familie. Dette er mennesker man bor med og som man blir kjent med på både godt og vondt, mennesker som alltid stiller opp for deg og man danner et mer spesielt bånd. Jeg vil trekke frem flere av husmøtene, all latteren, vaskingen, masingen fra husansatte og ikke minst historiene. Vi på hus 8 hadde flere kvelder hvor vi samlet oss, og pakket inn julegaver sammen, så en film og bare pratet. Vi lagde elevkveld, og vi på hus 8 lagde en utrolig artig «gran-ca»-sketsj!
Vi har mange prosjekter gjennom skoleåret. Fortell oss om ett av dem som du likte spesielt godt.
Vi hadde jo prosjekter så og si hver lørdag. Mange av dem var gode, spennende og morsomme! Men jeg er veldig interessert i krigen, dette er et tema jeg syns er ufattelig spennende! Det å få besøke Falstad fangeleir ga mersmak! Vi fikk vite mer om historien rundt leiren, hvordan fangene hadde det og mye annet spennende! Virkelig en bra lørdag for min del!
«Bli den du er» – det er skolens motto. Nå når folkehøgskoleåret er over og du ser tilbake på den du var når du møtte opp her første skoledag og den du er i dag; hvordan har året ved Peder Morset forandret deg som person?
Jeg har egentlig aldri vært redd for å prøve nye ting, men de to siste årene før skolen har jeg vært veldig forsiktig og blitt mer redd. I løpet av skoleåret har jeg utfordret meg selv utrolig mye! Jeg har satt veldig stor pris på den omveltende kjærligheten som kommer fra elevene og det å få være en del av den omvendte integreringen. Jeg vil si at jeg har blitt en bedre person, som ser alle for den de er og ikke mist at de har vist meg at jeg må være meg selv!
Du er nå blitt en av våre viktigste ambassadører. Du har vært elev her og har opplevd skolen og livet her i praksis. Når du møter noen som har lyst til å begynne på folkehøgskole og er nysgjerrige på hvordan det er å gå ved Peder Morset, hva har du lyst til å fortelle dem da?
At de må søke nå! Jeg ville fortalt dem at dette har vært det beste året i mitt liv hittil, og flere av mine venner og familie vil si at jeg har lyst opp av å gå på skolen! Skolen har presentert likeverd på en ufattelig god måte og ikke minst inkludering! Jeg ville fortalt dem at dette er et år hvor man får utfordre seg selv, danne nye vennskap, ikke minst lære nye ting og ha det moro.
Helt til sist; hva er det beste ved å gå på folkehøgskole?
Det beste må være alle personene man blir kjent med, alle opplevelsene og ikke minst at man kan være seg selv! Jeg gleder meg utrolig mye å få være Stipendiat i skoleåret 2020/2021 på linja Hesteliv, og ikke minst til å bli kjent med alle de fine menneskene! Hvis du har noe du lurer på, er det bare å ta kontakt med meg – jeg svarer så godt jeg kan.