Mange folkehøgskoler har stedsnavn-navn. Navnet på vår skole har en helt spesiell historie. Den har vi lyst til å dele med deg nå. Det er en spennende historie, men den forteller også mye om hvorfor skolen har det verdigrunnlaget det har. Så, velkommen til å bli litt mer kjent med historien bak navnet vårt:
Peder Morset var bonde, lærer og klokker og pasifist. Han var høyt aktet i Selbu, spesielt av småkårsfolk, som brukte ham som rådgiver og betrodde ham ansvaret for sine oppsparte midler og viktige dokumenter. Han og kona Marit (født Stuedal) hadde 7 sønner.
Peder organiserte motstand mot nazimyndighetene under den 2. verdenskrig, og hele familien var på ulike måter involvert i dette arbeidet. Det handlet blant annet om flyktningetransport, kurervirksomhet og frakting av radioutstyr fra Sverige til Norge. Han talte også overmakten midt imot fra kirketrappa i Selbu.
Morsetfamilen ble et hovedmål for nazistenes jakt på motstandsfolk i Trøndelag, og tidlig i mars 1943 flyktet de fra gården Klegset med Gestapo og Rinnanbanden i hælene. Under en dramatisk pågripelse på ei sæter ved vannet Østrungen ble sønnen Oddmund skutt og drept, mens Peder og sønnen Helge ble tatt til fange. Selv om Peder aldri hadde tatt i et våpen, ble han stilt for tysk krigsrett og dømt til døden for væpnet motstand. Han ble henrettet på Kristiansten festning i Trondheim i mai 1943.
Helge, som kun var 16 år, mistet en arm som følge av en skuddskade under pågripelsen, og satt i fangenskap frem til krigens slutt. Helge ble senere lærer. Han var en foregangsmann innen utdanning av mennesker med utviklingshemming, og første rektor ved Emma Hjorth Skole i Bærum.
Helges drøm
Helge Morset hadde en natt en drøm. Broren Oddmund, som ble skutt og drept under flukt fra nazistene i 1943, var hovedpersonen i drømmen. De to brødrene skulle bygge et stort hus sammen, der barn lekte utenfor huset, plukket blomster på odden og badet i sjøen ved den fine vika. Utdrag fra boka «Historien om Helge Morset» skrevet av Bodil Uthus, Gyldendal forlag 1995: «Da han våknet visste han det var meningen at han skulle bygge et hus. Et stort hus med plass for mange barn. Helst skulle det ligge på en blomstervang nede ved en sjø. Drømmen ble en annerledes skole. Drømmen ble en elevheim der psykisk funksjonshemmede fikk bo sammen med friske, jevnaldrende ungdommer, den første skolen i Norge der friske elever ble integrert med funksjonshemmede, de funksjonsfriske på de funksjonshemmede premisser. Drømmen ble Peder Morset folkehøgskole. I 1975 sto folkehøgskolen ved Selbusjøen ferdig. Helge tok initiativet, ordnet med gratis tomt i Selbu, utarbeidet undervisningsplan, reiste grunnkapital og overførte ideene og det hele til en stiftelse for skolen. Drømmen var blitt en virkelighet.»
Likeverd, inkludering, mangfold og fellesskap er verdiene som ligger til grunn for all vår virksomhet. Alle linjer, aktivitetstilbud og internater er for elever både med og uten funksjonshemning.
…
Vil du lese mer om Peder Morset, kan du klikke her.
Du kan også lese boka til P. Hansson: – og tok de enn vårt liv. Sagaen om Morsetfamilien, 1963
Her finner du også spennende lesning om Peder Morset og familien hans: Og her er bilder fra utstillingen.